Υπόμνημα στον Υπουργό Εργασίας Για την καταβολή των αναδρομικών με βάση την απόφαση 1439/20 του ΣτΕ.

Υπόμνημα  

Για την καταβολή των αναδρομικών με βάση την απόφαση 1439/20 του ΣτΕ.  

 

Προς τον 

Υπουργό Εργασίας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κ. Γιάννη Βρούτση.

Κύριε Υπουργέ. 

Στις 14/12/19 συναντηθήκαμε με τους Υπουργούς της Κυβέρνησης κ.κ. Γεωρ. Γεραπετρίτη, Άκη Σκέρτσο και εσάς.

Σε αυτή μας την συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από πανελλαδική συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων προς το μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά των συνταξιουχικών οργανώσεων τέθηκαν και συζητήθηκαν το σύνολο των αιτημάτων των συνταξιούχων, που σταθερά διεκδικούμε.

Στην συζήτηση αυτή τέθηκε από εμάς το ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση προσέφυγε στο ΣτΕ σε νέα πιλοτική δίκη (όπως η ίδια την ονόμασε) για την εκδίκαση των αναδρομικών μετά το έτος 2015 και έτοι για το ζήτημα αυτό ήδη υπήρχαν δυο απόφασεις της ολομέλειας του ΣτΕ (2887 και 2888 του 2015) που δεν εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για δημοσιονομικούς λόγους;

Η απάντηση ήταν ότι αυτό (η αίτηση για πιλοτική δίκη)  έγινε για να τελειώνει η περιπέτεια των συνταξιούχων με τις προσφυγές στα δικαστήρια και ακόμη μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι όποια απόφαση εκδοθεί η κυβέρνηση θα την σεβαστεί  και θα την εφαρμόσει σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει σε ένδικα ή όχι.

Η απόφαση που εκδόθηκε από το ΣτΕ για αυτό το ζήτημα,  προβλέπει την καταβολή αναδρομικών για όλους τους συνταξιούχους για έντεκα μήνες, από τον Ιούνη του 2015 έως τον Μάη του 2016 που ψηφίσθηκε ο νόμος 4387/16. Αμέσως μετά την έκδοση της τόσο εσείς, όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφέρθηκαν στις συνεντεύξεις στα ΜΜΕ,  ότι τα αναδρομικά θα αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους και ότι αυτά ανέρχονται στο ύψος των 4 περίπου δισεκατομμυρίων Ευρώ. Συγκεκριμένα ο Κύριος Σταϊκούρας στις 26/7/20 δήλωνε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τους θεσμούς για την πληρωμή των αναδρομικών καθώς δεν πρόκειται για κάποια μόνιμη αύξηση στις συντάξεις» και διαβεβαίωνε ότι η χώρα έχει την δυνατότητα να πληρώσει τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια.

Μετά από ένα διάστημα η Κυβέρνηση ψήφισε νομοθετική διάταξη,  με την οποία εφαρμόζει κουτσουρεμένη την απόφαση του ΣτΕ. Στην ουσία αποδίδει αναδρομικά μόνο για τις κύριες συντάξεις στον ιδιωτικό τομέα, που ανέρχονται στο ποσό των 900 εκατομ. και χωρίς να έχει βγει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όπως δηλώσατε θα αποδώσετε και στους συνταξιούχους του Δημοσίου 500 εκατομ. για την κύρια σύνταξη, συγχρόνως δεν αποδίδεται τα ποσά που αναλογούν στις περικοπές των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, με αποτέλεσμα, ένα μέρος συνταξιούχων, περίπου 1 εκατομμύριο να παίρνει κουτσουρεμένα ποσά και το άλλο 1.5 εκατομμύριο να μην παίρνει τίποτα γιατί όρισε όριο για τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων τα 1.000 ευρώ.

Τώρα ακούμε και διαβάζουμε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσφύγει σε νέα πιλοτική δίκη για τα αναδρομικά των επικουρικών κλπ.

Θεωρούμε ότι πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια να έχετε την γνώμη των συνταξιούχων. Γι’ αυτό το λόγο υποβάλλουμε αίτημα για συνάντηση μαζί σας άμεσα, ώστε να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας για το ζήτημα αυτό.   

 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

 

Κατηγορία: