Κλείσιμο των εργασιών στο 23ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ

& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ. 210 52 29 442  FAX 210 52 29 907

E – Mail: osika@otenet.gr

21-22/10/21

Κλείσιμο των εργασιών στο 23ο συνέδριο της ομοσπονδίας

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Φθάσαμε στο τέλος των εργασιών του συνεδρίου μας, μέσα από μια διαδικασία που μας έδωσε την δυνατότητα να εκφράσουμε τις γνώμες, τις απόψεις, τις θέσεις μας για τα προβλήματα και τις αγωνίες του συνταξιουχικού κόσμου της χώρα μας και όχι μόνο.

Εάν συμφωνούμε ότι το συνέδριο μιας οργάνωσης αποτελεί την κορυφαία της διαδικασία νομίζουμε ότι το 23ο συνέδριό μας εκπλήρωσε αυτή την απαίτηση.

Εκ μέρους της απερχόμενη διοίκησης της ομοσπονδία μας θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την συμμετοχή σας σε αυτό για τις παρεμβάσεις μας μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας. Στο πρόσωπό σας να ευχαριστήσουμε και να χαιρετίσουμε όλους τους συναδέλφους των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων μας που δεν είναι αντιπρόσωποι ή αρρώστησαν  και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στις εργασίες του, καθώς τις χιλιάδες των συνταξιούχων της χώρας μας που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια τις μάχες για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

Σε όσους έκφρασαν  θετική γνώμη για την πετυχημένη συνεδριακή διαδικασία νομίζω ότι θα συμφωνήσουν με την εκτίμηση της απερχόμενης διοίκησης ότι αυτό δεν οφείλετε μόνο στην σημερινή διαδικασία αλλά σε όλη την τρίχρονη πορεία μας από το 22ο συνέδριο που συνέχισε να βαδίζει  πάνω στην πείρα της δουλειάς όλων των προηγούμενων χρόνων των τριών από το περασμένο συνέδριό μας, ιδιαίτερα της τελευταίας 10ετίας.

Στους αγώνες που δώσαμε στο τοπικό, περιφερειακό, πανελλαδικό επίπεδο μαζί με τις δυνάμεις της ΣΕΑ τόσο αυτοτελώς όσο μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Μαζί με όλους του συνταξιούχους  που δεν έχουν «παρκάρει» το σώμα τους και το μυαλό τους στον καναπέ που έχουν απορρίψει την λογική της αδιαφορίας  του «δεν γίνεται τίποτε» συμμετέχουν και δίνουν όλα αυτά τα χρόνια τις πολύπλευρες μάχες. Σε όλους αυτούς  οφείλεται η επιτυχία της κορυφαίας διαδικασίας της οργάνωσή μας. Να προσέχουμε την υγεία μας να είμαστε καλά και δυνατοί για να συνεχίσουμε των αγώνα μας σταθερά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα ώστε να δημιουργήσουμε συνταξιουχικό  κίνημα που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

Αγαπητές συναδέλφισσες συνάδελφοι

Η πορεία αυτή δεν ήταν εύκολη ούτε ευθύγραμμη, οικοδομήθηκε μέσα από δυσκολίες που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τους αντιπάλους μας τις κυβερνήσεις που κατ΄εντολή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων τσάκισαν την ζωή και τα δικαιώματά μας, αλλά και στο να ξεπεράσουμε  δυσκολίες που υπήρχαν ανάμεσα μας για να πετύχουμε αυτή την θαυμάσια ενότητα που έπαιξε και παίζει το πιο σημαντικό ρόλο και αποφασιστικό παράγοντα στην ανάπτυξη της πάλης μας.

Η ενότητα αυτή κτίστηκε ανάμεσα σε συναδέλφους που έχουν ανησυχείς για την κατάσταση για τα προβλήματα που βιώνουμε τις δυσκολίες, αλλά όχι τις ίδιες εκτιμήσεις για τις αιτίες που προκαλούνται.

Αυτό δεν έγινε εμπόδιο αφού το συνδικάτο μας έχει ξεκαθαρίσει και  ξεκινάει από την εκτίμηση και την λογική ότι η συμμετοχή σε αυτό δεν καθορίζεται από πια πολιτική τοποθέτηση, ή ιδεολογική άποψη  διακατέχεται ο συνάδελφος, αρκεί αυτός να είναι συνταξιούχος. Έχουμε κάνει επίσης καθαρό ότι το συνδικάτο δεν είναι κόμμα για να βάζει τέτοιους όρους συμμετοχής. Αυτό δεν ισχύει στα λόγια έχει αποδειχθεί στην πράξη και σε αυτή την βάση έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή όλων των συναδέλφων έμπρακτα μέσα από διαδικασίες  και πρακτικές που τις γνωρίζουμε όλα τα χρόνια και τις ζήσαμε και μέσα στο συνέδριο μας. Ποτέ και σε καμιά περίπτωση δεν έχει αποκλεισθεί κανένας συνάδελφος να εκφράσει την γνώμη του, την άποψή του  την θέση του, να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει.

Η ομοσπονδία μας από γέννησή της  στο καταστατικό της έχει ως καταστατική αρχή την απλή αναλογική και αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα σωματεία της δύναμής της δίχως κανένας για κανένα λόγο να αποκλείεται. Και σε αυτό είχαμε δυσκολίες παλιότερα γιατί υπήρξαν σωματεία που έπρατταν αντίθετα, όμως κατανοήθηκε και λύθηκε με την πειθώ ομαλά. Όμως έχει γίνει καθαρό στους πάντες ότι ο συνταξιούχος της ομοσπονδίας του ΙΚΑ ανεξάρτητα από το πια άποψη ή τοποθέτηση έχει για το κοινωνικό πολιτικό γίγνεσθαι αυτό δεν αλλάζει την ταξική του θέση και η συμμετοχή του στο συνδικάτο αφού ο ίδιος το επιθυμεί είναι επιβεβλημένη. 

Αυτή την αρχή λειτουργίας έχουμε εξασφαλίσει και στην ΣΕΑ που αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση για το συνταξιουχικό κίνημα των συνταξιούχων στην χώρα μας. Σε κανένα συνάδελφο που συμμετέχει και εκπροσωπεί την οργάνωσή του στην ΣΕΑ δεν ζητήσαμε ποτέ ιδεολογικά και πολιτικά διαπιστευτήρια για την συμμετοχή του. Όμως και εδώ ευτυχώς λίγοι παρά του ότι το επιδίωξαν έχουν απομονωθεί.

Η συνεργασία μας στην ΣΕΑ καθορίζεται στην βάση μια αγωνιστικής  πορείας που εδράζεται στο πλαίσιο διεκδικήσεων με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες με κριτήριο διεκδίκησης τον πλούτο που έχουμε παράξει μέσα από μια αγωνιστική προοπτική. Αυτή  εκφράζεται και  αναπτύσσεται με όλες τις μορφές κινητοποίησης μακριά από συντεχνιακές λογικές τόσο αυτοτελώς όσο από κοινού στους αγώνες της νέας γενιάς.

Σε αυτή την βάση η ΣΕΑ δυναμώνει και διευρύνεται με νέες οργανώσεις που δεν είμαστε ομοϊδεάτες.

Όμως μπορούμε να πούμε ότι σε αυτή την βάση έχουμε αγκαλιαστεί με  όλες οι δυνάμεις που συσπειρώνονται και συντονίζονται με την ΣΕΑ στον κοινό αυτό αγώνα ξεκαθαρίζοντας ότι αυτή η βάση το αγωνιστικό μας πλαίσιο και η αγωνιστική προοπτική δεν θα αλλάζει με την αλλαγή των κυβερνήσεων που ίσως ο καθένας μπορεί να έβλεπε η να βλέπει με συμπάθεια όσο και όταν οι αντιλαϊκές αντεργατικές πολιτικές συνεχίζονται να τσακίζουν τα δικαιώματά μας.

Το σύνθημα και η θέση μας είμαστε απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι του αγώνα και της ζωής, διεκδικούμε ότι μας έχετε αφαιρέσει είναι δουλεμένα με το αίμα μιας ζωής δεν μας τα χάρισε καμιά κυβέρνηση, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή σε καμιά τράπεζα και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος, θα συνεχίσει να ακούγετε ακόμη πιο δυναμικά και απαιτητικά από τους συνταξιούχους της χώρα μας και το επόμενο διάστημα στο ιερό πεζοδρόμιο στους δρόμους του αγώνα.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες

Όπως γνωρίζουμε  από την πείρα της ζωή μας τόσο στη φύση όσο και στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές εξελίξεις τα πράγματα δεν αναπτύσσονται σε μια ευθύγραμμη πορεία, αλλά μέσα από ασυμβίβαστες αντιθέσεις. 

Το βασικό ζήτημα για εμάς είναι το να μπορούμε να εξηγήσουμε αυτές τις αντιθέσεις και τις αιτίες που τις προκαλούν. Μόνο όταν δόσεις σωστή εξήγηση και μπορείς να κατανοήσεις τις αιτίες  που αυτές προκαλούνται τότε μπορείς σε σωστή βάση να τις αντιμετωπίσεις.

Π.χ το φυσικό φαινόμενο του σεισμού που δεν μπορείς να το σταματήσεις το αντιμετωπίζεις κτίζοντας αντισεισμικές δομές.

Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές πολιτικές, οικονομικές αντιθέσεις; Πώς  θα αντιμετωπίσουμε την αντίθεση της φτώχειας για εμάς και τα παιδία μας για τους πολλούς,  με την συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια αν δεν δούμε πια είναι η αιτία που προκαλεί αυτή την αντίθεση που τελικά πρέπει να λύσουμε;

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν όχι μόνο τα τρία από το περασμένο συνέδριο μας αλλά τα δέκα που έλαβε χώρα η καπιταλιστική κρίση, μας δόθηκαν νέα εφόδια που η αξιοποίησή τους στο κίνημα αποτελούν σχολειό ακόμη και για εμάς που από την ηλικία και την δράση μας στην ταξική πάλη έχουμε αποκτήσει μια μεγάλη εμπειρία, που πιστεύουμε ότι μας βοηθούν να δώσουμε βάσιμες εξηγήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Μέσα σε αυτή την δεκαετία άλλαξαν ίσως για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο τόσες κυβερνήσεις που  κυβέρνησαν  αυτοδύναμα ή σε συνεργασία ανάμεσα σε κόμματα που υποτίθεται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν αγεφύρωτες αντιθέσεις όσο σε καμιά φάση αυτής της περιόδου. Σε αυτές  συμμετείχαν κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται δεξιά, φιλελεύθερα, κεντρώα, σοσιαλιστικά, αριστερά. Όμως παρά αυτά, όλες αυτές οι κυβερνήσεις παρά τις δήθεν φιλολαϊκές διακηρύξεις όταν τα κόμματα που τίς απάρτιζαν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση μόλις έρχονταν στην κυβερνητική εξουσία συνέχιζαν τις αντισυνταξιουχικές αντιλαϊκές πολιτικές τους που τσακίζουν την ζωή μας παίρνοντας η μια τη σκυτάλη από την άλλη δίχως καμία αιδώ. 

Μόλις πιάνει δουλεία η κυβέρνηση, αμέσως πιάνει δουλειά η κατάλληλη για το σύστημα αντιπολίτευση. Αμέσως το σύστημα δημιουργεί την εφεδρεία του με νέα κόμματα, με νέα κυβερνητικά σχήματα για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού.

Αποδείχθηκε επίσης ότι οι κατακτήσεις που οφείλονται στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού δεν είναι αιώνιες μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα. Μόλις το κίνημα αδυνατίσει και οι αντίπαλοι  πάρουν το πάνω χέρι οργανώνουν την επίθεση για την κατάργησή τους. Είναι αποκαλυπτικό πώς το σύστημα πέρασε στην αντεπίθεση μετά τις μεγάλες αντεπαναστατικές αλλαγές στην Σ.Ε και τις Σ.Χ και πώς εκμεταλλεύθηκε για το σκοπό αυτό την απογοήτευση που σπάρθηκε στις καρδιές και την συνείδηση των λαών.

Αποδείχθηκε ότι επίσης για μια ακόμη φορά ότι η τεράστια υπερ-συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και ο ανταγωνισμός τους δεν φέρνει πρόοδο όπως οι υποστηρικτές του συστήματος υποστηρίζουν αλλά κρίση, κρίση υπερκερδών που μπουκώνει την κερδοφορία τους.  Την κρίση που είναι δικό τους δημιούργημα  την φορτώνουν στις πλάτες μας για να αρχίσει η νέα κερδοφορία με φθηνότερο το ιδιόμορφο εμπόρευμα που λέγεται εργατική δύναμη κτυπάει όλες τις κατακτήσεις,  γεννώντας νέα  φτώχια, ανεργία και τεράστια  προβλήματα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. 

Καταρρίφτηκε ο μύθος για μια ακόμη φορά ότι τάχα  η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα μειώσει τις τιμές, αφού αυτή είναι ακριβώς η αιτία που προκαλεί τις αυξήσεις. Σε αντίθεση με αυτό που τα παπαγαλάκια του συστήματος λένε ότι για την αύξηση των τιμών φταίνε οι μισθοί τα μεροκάματα οι παράλογες απαιτήσεις μας, οι απεργίες οι αγώνες μας. Και έχουν το θράσος να μας λένε όλα αυτά όταν οι μισθοί τα μεροκάματα οι συντάξεις, και όλα τα υπόλοιπα που είναι αναγκαία να ζήσουμε με αξιοπρέπεια έπεσαν στο ναδίρ.

Καταρρίφθηκε ακόμα ο μύθος ότι οι νέες τεχνολογίες  που βρίσκονται στα χέρια των εκμεταλλευτών θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε καλύτερα πράγμα που από χρόνια είναι γνωστό ότι αυτό είναι προνόμιο στα χέρια τους για την αύξηση των κερδών τους. Αυτό το ζούμε σήμερα και το βλέπουμε μπροστά μας αφού τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που εργάζονται σε αυτές, αντί να καλυτερεύει η ζωή τους αντίθετα εργάζονται περισσότερες ώρες με χαμηλά μεροκάματα και μισθούς, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση κτλ. 

Για όλα τα παραπάνω οι αντίπαλοί μας, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί όμιλοι με τα παπαγαλάκια τους έχουν γεμίσει την φαρέτρα τους με τα ψεύτικα  επιχειρήματά τους που δεν πρέπει να τα υποτιμάμε αλλά να τα μελετάμε και να δίνουμε ολοκληρωμένες απαντήσεις από την δική μας σκοπιά που είναι και η μόνη αληθινή. Αν αυτό δεν το προσέχουμε τότε με τα μέσα που αυτοί διαθέτουν θα βγάζουν εμάς και τα παιδία μας υπεύθυνους για όλα τα προβλήματα που αυτοί μας έχουν φορτώσει. Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε αν δεν αντιπαραθέσουμε τα δικά μας επιχειρήματα αν δεν στηρίζουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων μας και  δεν ξεκαθαρίσουμε στο μυαλό μας τις αιτίες που  προκαλούν την χειροτέρευση της ζωή μας. 

Αν με δεν δούμε ξεκάθαρα ότι για τα προβλήματα που βιώνουμε εμείς και η νέα γενιά που έρχεται να ζήσει χειρότερα από εμάς η ευθύνη  βρίσκεται στο εκμεταλλευτικό σύστημα, τα κέρδη τους  και οι κυβερνήσεις το υπηρετούν με συνέπεια.

Σε αυτό τον βωμό θυσιάστηκαν οι συντάξεις τα δώρα μας το ΕΚΑΣ, οι παροχές για την υγεία, οι κοινωνικές παροχές, η κοινωνική ασφάλιση και όλα όσα μας αφαιρέθηκαν, καθώς τα δεκάδες δισεκατομμύρια που αρπάχθηκαν από τα ασφαλιστικά μας ταμεία προκειμένου  να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που είναι η καρδιά του συστήματος. Τα 40 δισεκατομμύρια που χρωστούν αυτή την στιγμή μια σειρά επιχειρηματικών ομίλων στον ΕΦΚΑ δίχως αυτά να εισπράττονται.  

Στον ίδιο βωμό θυσιάζονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, τα ωράρια εργασίας οι Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τα ωράρια εργασίας,  τα όρια ηλικίας της νέας γενιάς. Για το σκοπό αυτό όλα αυτά τα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις ψήφισαν δεκάδες αντεργατικούς νόμους με ένταση των αυταρχικών μέτρων που η σημερινή κυβέρνηση απογειώνει, για να εμποδίσει την συλλογική αγωνιστική δράση των εργαζομένων και να καταργήσει στην πράξη την απεργία τις συγκεντρώσεις.

Πώς μπορούμε απέναντί τους να παρατάξουμε ένα καλά οργανωμένο, μαζικό, μαχητικό και αποφασισμένο εργατικό, λαϊκό κίνημα, που θα τους αντιπαλέψει μέχρι τέλος εάν εμείς που είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα δεν μπορούμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις; Αν δεν στηρίζουμε με επιχειρήματα τα δίκαια αιτήματά μας, να αποκαλύπτουμε του πραγματικούς υπεύθυνους για την  επίθεση που έχουμε δεχθεί και τσάκισε την ζωή μας;

Σήμερα είναι αναγκαίο πιο κοντά και επιστάμενα να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, τις αλλαγές ιδιαίτερα την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί ανάπτυξης που μέσα από αυτό προσπαθεί να επικοινωνήσει ψεύτικές ελπίδες την στιγμή που η κατάσταση όλοι το βλέπουμε ότι χειροτερεύει.

Εδώ και χρόνια τονίζουμε ότι μετά την κρίση θα έχουμε μια ανεμική ανάπτυξη το ερώτημα είναι ανάπτυξη για ποιόν;

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γι αυτό είναι λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη με τις ανανεώσιμες πυγές. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το κεφάλαιο καταστρέφει και κλείνει τεράστιες παραγωγικές  ενεργειακές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ με καταστροφή μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού που είναι αναγκαίες και μπορεί να παράγουν δίχως προβλήματα για πολλά χρόνια ηλεκτρική ενέργεια.  Εδώ για το σκοπό αυτό επικαλούνται περιβαλλοντολογικούς λόγους λόγω της ρύπανσης.

Η κυβέρνηση σκόπιμα κρύβει ότι όλη αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο και μόνο γιατί οι ανανεώσιμες πυγές ενέργειας γίνονται για να  εξασφαλίζουν μεγαλύτερη κερδοφορία στους ιδιώτες κατόχους τους. Με επιμέλεια επίσης κρύβει ότι εμείς θα πληρώσουμε τις νέες επενδύσεις μέσα από την αύξηση των τιμών του ρεύματος άμεσα μέσα από τους λογαριασμούς, έμμεσα μέσα από την φορολογία αφού το κράτος θα καταβάλει τεράστια ποσά στις ιδιωτικές εταιρίες και ακόμα πώς τα μισά από τα 75δις του ΕΣΠΑ που είναι δικά μας λεφτά θα πάνε στα ταμεία τους. Εδώ δεν τους απασχολεί βέβαια η καταστροφή του περιβάλλοντος και τα δάση που καίγονται η καταστρέφονται.

Αν δεν απαντάμε σε αυτά από την δική μας σκοπιά και την αλήθεια  τότε είναι μοιραίο οι συνταξιούχοι να πέφτουν θύματα της εκάστοτε κυβερνητικής προπαγάνδας. Να πιστεύουν ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα καλών ή κακών, ικανών ή ανίκανων κυβερνήσεων και ανθρώπων,  να πέφτουν θύματα της προπαγάνδας και των δήθεν φιλολαϊκών συνθημάτων  της εκάστοτε αντιπολίτευσης  που είναι στην ίδια γραμμή για να τρέχουν στην συνέχεια στις επόμενες εκλογές πίσω από αυτή με τη προσδοκία ότι καλό μπορεί να προκύψει από μια τέτοια αλλαγή στην κυβερνητική εξουσία.    Έτσι να απέχουν από τα συνδικάτα τους και την οργανωμένη πάλη πού είναι μη μόνη «αντισεισμική» θωράκιση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών πολιτικών αντιθέσεων για την βελτίωση της ζωή μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια μέσα από αυτές τις δυσκολίες που περιγράφουμε στην εισήγηση και επιβεβαιώθηκαν από τις ομιλίες των συνέδρων, παλέψαμε προσπαθώντας  για να δώσουμε ως κίνημα απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα οργανώνοντας την πάλη μας μέσα από όλες τις μορφές αγώνα.

Μέσα από αυτή την πάλη, την αγωνιστική μας συνέπεια καταφέραμε να καθυστερήσουμε να αποτρέψουμε αντεργατικά, αντισυνταξιουχικά μέτρα που είχαν οι κυβερνήσεις στην φαρέτρα τους, αλλά και να λύσουμε ορισμένα σημαντικά για την ζωή μας προβλήματα. Τα αναφέρουμε αναλυτικά στην εισήγηση, όπως: τις  κρατήσεις για την υγεία στο ύψος των σημερινών συντάξεων, την επαναφορά ενός μέρος των επικουρικών, την καταβολή έστω ενός μέρους των αναδρομικών του 11μηνου, τις συντάξεις χηρείας, αλλά το μεγάλο ζήτημα την μη αφαίρεση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που έλαβαν την σύνταξή τους πριν τον νόμο Κατρούγκαλου. Πρόσφατα κάτω από την πίεσή μας η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ψηφίσει νομοθετική διάταξη με τροπολογία για να μας αποδώσει το 0.5% του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020-2021 που μέχρι τώρα δεν έχουν αποδοθεί. 

Μέχρι αυτό το σημείο τα καταφέραμε με τους αγώνες μας που αν ήταν ακόμη πιο μαζικοί αν η μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων ήταν γραμμένοι στα σωματεία τους, συμμετείχαν στους αγώνες και δεν έτρεχαν στα δικαστήρια τα αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα στο δύσκολο δρόμο που έχουμε μπροστά μας.

Οι ομιλίες που έγιναν από τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες  στο συνέδριο μας έφεραν με παραστατικό τρόπο τα προβλήματα που βιώνουν οι συνταξιούχοι σε κάθε γωνία της χώρα μας, την δράση των σωματείων  για την λύση τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα  τις υποκειμενικές μας αδυναμίες. 

Αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας και θα είναι κριτήριο για την δουλεία μας είναι, πώς θα αναμετρηθούμε με αυτές, πώς θα νικήσουμε τις δυσκολίες για να δημιουργήσουμε κίνημα που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες. 

Με βάση αυτή τη απαίτηση πιστεύουμε ότι έχουμε τα φόντα να το πετύχουμε. Από τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να έχουμε ως μπούσουλα  στην δουλεία μας και στην προοπτική της πάλης είναι, ότι  δεν πρέπει και δεν  μπορούμε να συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι η μεγάλη μάζα των συνταξιούχων βρίσκεται έξω από τα σωματεία τους.

Στην εισήγηση σωστά αναφέρουμε και επιβεβαιώνεται από τις ομιλίες ότι η σχέση του σωματείου με τον συνταξιούχο πρέπει να οικοδομείται  ισχυροποιώντας την αυτή την διαδικασία η οποία δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο σε μια ειδοποίηση για μια γενική συνέλευση ή για μια αγωνιστική κινητοποίηση. Το σωματείο είναι το κύτταρο συσπείρωσης του συνταξιούχου που θα πρέπει να παίρνει μέρος και να έχει λόγο σε όλες τις μαζικές κοινωνικές συλλογικές διαδικασίες του. Το σωματείο τα μέλη της διοίκησης να είναι δίπλα του κάθε στιγμή για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τα προσωπικά. Η αγωνιστική του δράση να συνδικάζεται με πολιτιστικές κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν θα πω περισσότερα τα αναφέρουμε στην εισήγηση και πρέπει να τα έχουμε στο κέντρο της προσοχής μας.

Είναι σωστή η παρατήρηση που έγινε μέσα από ομιλία συναδέλφου, ότι το συνταξιουχικό σωματείο σε ορισμένες περιοχές της χώρας  μπορεί και πρέπει να γίνεται ο συνεκτικός κρίκος συσπείρωσης των φορέων της περιοχής στον αγώνα για την λύση των προβλημάτων. Άμεσα όλα τα σωματεία μας πρέπει να βάλουν πρόγραμμα ισχυροποίησης σε κάθε νομό κτίζοντας παραρτήματα στις βασικές πόλεις των νομών. Να αξιοποιήσουμε την θετική εμπειρία ορισμένων σωματείων σε αυτή την κατεύθυνση. 

Επίσης δίχως να αναφερόμαστε υποτιμητικά για τις άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις, όταν τονίζουμε ότι τα σωματεία του ΙΚΑ έχουν την βασική ευθύνη στην περιοχή τους για την τακτική και καλή λειτουργία της ΣΕΑ του νομού.

Καθοριστικής σημασίας ζήτημα είναι επίσης η σύνδεση του κινήματος των συνταξιούχων με το αγωνιστικό ταξικό εργατικό κίνημα, ακολουθώντας όλες τις μορφές αγώνα τόσο κεντρικά όσο σε κάθε περιοχή. 

Επιβάλλετε επίσης σε κάθε περιοχή και κεντρικά να μελετήσουμε καλύτερα τα προβλήματα και να διαμορφώσουμε το πλαίσιο των αιτημάτων μας με βάση τις απαιτήσεις του σήμερα.

Οι αγώνες μας δεν έχουν μόνο θετική αντανάκλαση στην χώρα μας αλλά χάρη στην Παγκόσμια συνδικαλιστική μας ομοσπονδία η δράση του φθάνει σε όλο τον κόσμο, όπως γίνεται αυτή την στιγμή με το συνέδριό μας που το παρακολουθεί ο Γ.Γ Κίμ. Μπόϊξ και ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Κώστας Σκαρπάρης. Ήδη πολλά μηνύματα συμπαράστασης έρχονται στο συνέδριό μας από όλο τον κόσμο.  Η συνεργασία μας και οι πρωτοβουλίες μας  για το παγκόσμιο συνταξιουχικό κίνημα χρειάζεται να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο στην ήδη θετική πορεία μας.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Η εισήγηση αναφέρει μέσα σε ποιες συνθήκες θα αναπτύξουμε την δράση μας και τους αγώνες μας το επόμενο διάστημα τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Αρκετοί σύνεδροι πήραν τον λόγο με βάση την εισήγηση και σωστά εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις διεθνής εξελίξεις, τον ρόλο της Ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές, για την συμμετοχή της χώρας στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, τονίζοντας ταυτόχρονα τα αδιέξοδα του συστήματος να δώσει λύσεις στα προβλήματα συνολικά στον κόσμο και στην χώρα μας.

Όλα αυτά που αναφέρθηκαν  αποκαλύπτουν μέσα σε ποιες συνθήκες και δυσκολίες θα δώσουμε και θα αναπτύξουμε την πάλη μας το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση δεν είναι καλή στον κόσμο και οξύνεται από τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών για ποιος θα έχει την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις για το άρπαγμα πλουτοπαραγωγικών πηγών στον κόσμο για τα συμφέροντα των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη από τον ανταγωνισμό των ΗΠΑ με την Κίνα αφού η Κίνα απειλεί να πάρει τα επόμενα χρόνια την πρωτιά από της ΗΠΑ, αλλά ανάμεσα και στις άλλες ισχυρές χώρες, όπως η Ρωσία, Ε.Ε κτλ.

Αναλυτικά στεκόμαστε στην εισήγηση για τον ρόλο της Ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται τις βάσιμες απειλές τις αστικής τάξης της  Τουρκίας για να δικαιολογεί την κούρσα των εξοπλισμών και την συμμετοχή της στην δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ δίνοντας τεράστια κονδύλια τα οποία δεν είναι για τις αμυντικές δαπάνες της χώρας αλλά για τα επιθετικά τους σχέδια, χρήματα που θα πρέπει να πηγαίνουν για την εκπλήρωση των αναγκών του λαού. 

Αυτά είναι ζητήματα που το κίνημα χρειάζεται να τα αναδεικνύει όχι μόνο από την οικονομική τους πλευρά, αλλά και τους κινδύνους για μια πολεμική ανάφλεξη. 

Ταυτόχρονα με επιχειρήματα να αποδείχνουμε ότι οι  φανφάρες της κυβέρνησης, για ανάπτυξη με τις νέες τεχνολογίες και την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν είναι ανάπτυξη που θα βελτιώσει την   κατάσταση για τους παραγωγούς του πλούτου στην χώρα μας αφού το βλέπουμε ότι  η  φτώχια, η ανεργία η πείνα παίρνουν τεράστιες διαστάσεις την στιγμή που ο παραγόμενος πλούτος επίσης παίρνει τεράστιες διαστάσεις και φθάνει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας αν δεν αυτός δεν συγκεντρωνόταν στα χέρια μιας μικρής μερίδας καπιταλιστών που ορισμένοι από αυτούς συγκεντρώνουν από μόνοι τους ποσά τα οποία υπερβαίνουν προϋπολογισμούς χωρών. 

Είναι φανερό ότι το εκμεταλλευτικό σύστημα δεν μπορεί ούτε θέλει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των παραγωγών του πλούτου γιατί τα παραγωγικά μέσα βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων οι οποίοι μέσα από την ανταγωνιστικότητα που οι ίδιο επιλέγουν δεν στοχεύουν στην ικανοποίηση των αναγκών μας αλλά να υπηρετούν τον θεό τους που είναι  το κέρδος.  Οι εντολές τους  προς τις κυβερνήσεις για την παραπέρα μείωση της αξίας της εργατικής δύναμης του μισθολογικού και του μη μισθολογικού κόστους είναι σαφείς ότι αυτό  πρέπει να πέσει προς όφελος της κερδοφορίας τους. 

Αυτό τον δρόμο ακολουθεί ως συνέχεια των προηγούμενων και η Ελληνική κυβέρνηση.

Η έκθεση Πισαρίδη είναι αποκαλυπτική για την επίθεση που έχει αρχίσει και θα συνεχισθεί.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού εργασίας Τσακλόγλου ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να συμβάλουν για την νέα γενιά σηματοδοτεί τη νέα επίθεση στις εναπομείνασες συντάξεις μας.

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της υγείας με τα ΣΔΙΤ για το νέο ΕΣΥ είναι επί θύρας.

Συνεχίζεται και εντείνεται το κτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων με την κατάργηση των ΣΣΕ, την κατάργηση του 8ωρου, και των δικαιωμάτων που η Ε.Τ έχει κερδίσει με θυσίες και αίμα. Όλα αυτά δεν είναι θέματα ιδεοληψίας της κυβέρνησης της Ν.Δ όπως η αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί, αλλά απαιτήσεις του κεφαλαίου που ό ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων συνέχισε και επέκτεινε για να πάρει την σκυτάλη η σημερινή κυβέρνηση και να συνεχίσει σταθερά σε αυτό τον δρόμο.

Ταυτόχρονα το σύστημα συνεχίζει να θωρακίζεται απέναντι στον εχθρό λαό, το εργατικό κίνημα με την ψήφιση ως συνέχεια των προηγούμενων νέων αυταρχικών, αντεργατικών, αντιλαϊκών  νόμων.

Ο νόμος Χατζηδάκη είναι το νέο  εργαλείο που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Στην εισήγηση αναφερόμαστε λεπτομερώς και είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα να συνταχθούμε με τους αγώνες του εργατικού λαϊκού κινήματος αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά. Ήδη στις 4/11/21 ετοιμάζονται νέες αγωνιστικές εκδηλώσεις με προοπτική την απεργία. Είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα συνεχίσουμε τους αγώνες μαζί με τα παιδιά μας. Το συνταξιουχικό κίνημα στην χώρα μας θα συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο κόντρα σε αυτές τις πολιτικές και σε όσους σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο όπως οι συμβιβασμένες ηγεσίες στο σ.κ. στηρίζουν.

Συναδέλφισσες συνάδελφοι.

Με τα ζητήματα του κλεισίματος πιστεύουμε  ότι έχουν δοθεί απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνέδρους. 

Όλες οι προτάσεις για το πλαίσιο διεκδίκησης ακόμη σε πιά πόλη θα γίνονται τα συνέδριά μας έχουν καταγραφεί και η νέα διοίκηση θα τις μελετήσει.

Για τα 20 λεπτά της παρακράτησης για τις λειτουργικές ανάγκες των σωματείων μας έχει τεθεί στον υπουργό εργασίας και στον υπουργό επικρατείας της κυβέρνησης και όπως ο τελευταίος μας διαβεβαίωσε το ζήτημα αυτό θα έχει λυθεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου του τρέχοντος.

Για τις προσφυγές στα δικαστήρια πιστεύω ότι το θέμα έχει καλυφθεί με την απάντηση που δόθηκε από τον ΓΓ της Ομοσπονδίας. Πιστεύω ότι η θέση μας για την μη προσφυγή στα δικαστήρια για τους συνταξιούχους γιατί αυτή δεν έχει κανένα νόημα γιατί οι κυβερνήσεις κυβερνούν και όχι αυτά, αυτό αποδείχθηκε σωστή και επιβεβαιώθηκε στην ζωή. Ότι μέχρι σήμερα έχει αποδοθεί στους συνταξιούχους αυτό έγινε με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης κάτω από την πίεση των αγώνων μας σε όλους τους συνταξιούχους. Η μόνη απόφαση του συμβουλίου επικρατείας που έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας είναι αυτή για το 11μηνο του 2015-2016, όλο το άλλο μνημονιακό νομικό πλαίσιο το έβγαλε συνταγματικό.

Όσοι συνταξιούχοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια και σε δικηγορικά γραφεία και δυστυχώς δεν μας άκουσαν και έχουν υπογράψει με αυτά συμφωνίες τώρα αυτά τους ζητούν την νόμιμη προμήθεια και μάλιστα στα αρχικά ποσά πριν τις θανατηφόρες κρατήσεις της εφορίας. 

Εμείς από την μεριά μας είχαμε σε όλους τους τόνους προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη και βέβαια δεν μπορούσαμε να επιβάλουμε η να απαγορεύσουμε σε κανένα για το τί θα πράξει. Η ζωή συνεχίζεται και όλοι διδασκόμαστε.

Συνάδελφοι συναδέλφισσες.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για όλα τα προβλήματα με βάση το διεκδικητικό μας πλαίσιο, έχουμε επίγνωση της κατάστασης που ζούμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους που την διαμορφώνουν.

Φεύγοντας από εδώ και φθάνοντας στους προορισμούς μας άμεσα οργανώνοντας την πάλη μας αρχίζοντας με συζήτηση στα διοικητικά μας συμβούλια για τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του συνεδρίου μας. Πιστεύουμε ότι είμαστε  και έχουμε την δυνατότητα σήμερα να  παλέψουμε  από καλύτερες θέσεις για την πραγματοποίηση των στόχων μας. Έχουμε επίγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών μας και θα δώσουμε μάχη να τις αντιμετωπίσουμε. Όταν λέμε ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλος για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας καλύτερα ξέρουμε ότι ο αγώνας αυτός για τα καθημερινά μας προβλήματα πρέπει να ανοίγει δρόμο προοπτικής για μια κοινωνία που θα απαλλάξει τον άνθρωπο από την εκμετάλλευση και ο παραγωγικό πλούτος που παράγεται από τον άνθρωπο της δουλειάς να ικανοποιεί τις ανάγκες του.

Καλή δύναμη και υγεία σε όλους, καλή επάνοδο στα στις περιοχές μας στα σπίτια μας. Τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς σε όλους τους συναδέλφους.

 

Για Τη Διοίκηση

Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δήμος Κουμπούρης                             Παναγιώτης Πάλμος

 

 

 

 

Κατηγορία: