ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥΠΟΣΕ ΟΑΕΕΕΛΤΑΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠΕΣΤΑΜΕΔΕ  

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

 

Αθήνα 30 Ιούλη 2020

 

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΨΕΜΑΤΑ

 

Κύριοι της κυβέρνησης και προσωπικά εσείς Κύριε Πρωθυπουργέ 12 μήνες στη κυβέρνηση κοροϊδεύετε τους συνταξιούχους:
* με τις δήθεν αυξήσεις στις συντάξεις τους, που αποτελούν απλά διόρθωση μιας μεγάλης απάτης σε βάρος τους.
* με την απόδοση των αναδρομικών των παράνομων περικοπών των επικουρικών συντάξεων σε όσους υπέστησαν τέτοιες, μόνο από τον Νοέμβρη του 2019, ενώ δικαιούνται για τρία χρόνια. Δηλαδή τους επιστρέφετε τα δικά τους χρήματα κι αυτά λειψά.
* με τον δήθεν σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων για την απόδοση των αναδρομικών όλων των περικοπών που υπέστησαν οι συντάξεις για το ενδεκάμηνο 6/2015-5/2016.
Δυόμισι εκατομμύρια συνταξιούχοι περίμεναν να υλοποιήσετε την δέσμευση, που είχατε αναλάβει δημόσια στις συναντήσεις που είχαν οι αρμόδιοι υπουργοί με την αντιπροσωπεία των οργανώσεων των συνταξιούχων. Με την κατάθεση της τροπολογίας στη βουλή αυτοδιαψευστήκατε ανοιχτά, μπροστά στα μάτια όλων των συναδέλφων μας.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Όχι μόνο δεν σέβεστε και δεν εφαρμόζετε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά μας κοροϊδεύετε, ειδικά τους χαμηλοσυνταξιούχους.
Δηλώσατε πως 1.800.000 του ιδιωτικού τομέα και 500.000 του Δημοσίου, το σύνολο των συνταξιούχων, θα πάρουν τα αναδρομικά για το εν λόγω ενδεκάμηνο, όπως προέβλεψε η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ. Με την τροπολογία που καταθέσατε όμως 1.300.000 συνταξιούχοι δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, διότι είχαν κάτω από 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη, δεν θα αποδοθούν τα αναδρομικά για τις καταργημένες 13η και 14η συντάξεις, από τις περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ κ.α. Η αγρότισσα των 400 ευρώ περίμενε να πάρει τα δώρα, ο χαμηλοσυνταξιούχος οικοδόμος, ο αυτοαπασχολούμενους που τους κόψατε το ΕΚΑΣ και παίρνουν σήμερα 300 – 400 ευρώ.    
Επίσης στο ν. 4670/2020 προβλέπεται η καταβολή του 0,5% του ΑΕΠ (περίπου 1 δισεκ. ευρώ) το χρόνο για τις συντάξεις. Αυτά πότε θα τα αποδώσετε στους συνταξιούχους;

Να σας θυμίσουμε πως με τους νόμους 4051 – 4093/2012 του και σήμερα Υπουργού κ. Βρούτση, αλλά και των προηγούμενων κυβερνήσεων  καταργήθηκαν τα δώρα, μειώθηκαν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις. Κάθε μήνα από τότε οι συνταξιούχοι έχουν απώλειες περίπου 600 εκατομ. ευρώ το μήνα, δηλαδή 7,2 δις το χρόνο και θα τα χάνουν μέχρι να πεθάνουν. Συνολικά στα δέκα αυτά χρόνια της οικονομικής κρίσης οι περικοπές που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις στις συντάξεις ανέρχονται στα 80 δισεκ. ευρώ. Για τις απώλειες αυτές υπάρχουν ευθύνες, ποιοι τις έχουν και τι θα κάνετε για να διορθωθούν;
Πάντως σας διαβεβαιώνουμε πως οι συνταξιούχοι δεν τα ξεχνάμε, δεν τα θεωρούμε περασμένα και χαμένα. Τα πληρώσαμε με 30 και 40 χρόνια εργασίας στις οικοδομές, στα ορυχεία, στα καράβια στις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, στα μικρομάγαζα και στις μικροεπιχειρήσεις, σαν αυτοαπασχολούμενοι, στα χωράφια νόμιμα αποδίδαμε τις εισφορές μας και νόμιμα απαιτούμε όσα μας ανήκουν.

Επειδή όμως ισχυριστήκατε πως μέσα στη πανδημία οι συνταξιούχοι δεν είχαν απώλειες θέλουμε να σας τονίσουμε πως:
Μέσα στο τρίμηνο αυτό οι απώλειες για τους συνταξιούχους ανερχόταν σε 3Χ600 εκατομ.=1,8 δις.

Τρεις μήνες τους είχατε σε καραντίνα, χωρίς να μπορούν να δουν τα εγγόνια τους, τους απαγορευόταν να πάνε στις δομές υγείας, χιλιάδες βγήκαν με ψυχολογικά προβλήματα. Όλες οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από τον ιό ήταν συνταξιούχοι.

Τα προγραμματισμένα ραντεβού στα νοσοκομεία αναβλήθηκαν και αναγκάζονται να πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς, με μεγάλες απώλειες από την πενιχρή σύνταξη που τους απέμεινε λόγω των πολιτικών που εφαρμόσατε όλες οι κυβερνήσεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Προσπαθήσατε να καλλιεργήσετε τον κοινωνικό αυτοματισμό, με το απαράδεκτο και καταδικαστέο επιχείρημα ότι θα διαμαρτυρηθούν οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι, δηλαδή τα παιδιά μας που χρηματοδοτούν τον ΕΦΚΑ, θελήσατε να τους φέρετε σε αντιπαράθεση με τους γονείς και παππούδες τους, όταν, όπως καλά γνωρίζετε από τις συντάξεις τους συντηρούνται πολλές οικογένειες παιδιών των συνταξιούχων. Εμείς για τα παιδιά μας θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, θα ενισχύσουμε τους αγώνες τους να πάρουν συντάξεις και μάλιστα αξιοπρεπείς.
Κύριε Πρωθυπουργέ, οι συνταξιούχοι αγαπούμε την πατρίδα μας, όμως δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουμε και τα τελευταία απομεινάρια των συντάξεών μας για τους Νατοϊκούς εξοπλισμούς και τις αγορές των φρεγατών από την Γαλλία, για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Είναι εξωφρενικό να απαιτείτε οι συνταξιούχοι, εκτός από το ότι έτσι κι αλλιώς από τη φορολόγηση του πενιχρού εισοδήματός τους και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ πληρώνουν, μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό, για την αγορά των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ενόπλων δυνάμεων, να αναλάβουν αυτοί αποκλειστικά τη δαπάνη για τους νέους εξοπλισμούς.

Όσον αφορά στις δικαιολογίες για τις δυνατότητες της οικονομίας, οι δικές σας κυβερνήσεις και του ΣΥΡΙΖΑ κούρεψαν τα αποθεματικά των ταμείων, αφήνοντάς τα με τεράστια ελλείμματα. Εξαφανίσατε τις καταθέσεις χρόνων, που είχαμε δημιουργήσει με τις εισφορές μας και τη δουλειά μας. Για τα ελλείμματα και τα χρέη του κράτους οι συνταξιούχοι, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι, δεν έχουμε καμία ευθύνη. Αυτές να τις αναζητήσετε στις πολιτικές υπέρ των συμφερόντων των μεγαλοξενοδόχων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, βιομηχάνων που για χάρη τους κάθε εβδομάδα ψηφίζετε και ένα νομοσχέδιο φοροαπαλλαγών.
Κύριε Βρούτση «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Την πιλοτική δίκη την προκαλέσατε με τη δικαιολογία να μην πηγαίνουν οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια. Με την τροπολογία σας όμως τους ωθείτε να καταφύγουν στις αγωγές για να διεκδικήσουν όσα η τροπολογία αυτή απορρίπτει σαν δικαιούμενα.
Το συνταξιουχικό κίνημα σας δηλώνουμε καθαρά πως θα συνεχίσετε να μας βλέπετε  στους δρόμους των αγώνων, όπως εμείς ξέρουμε με την εμπειρία 10ετιών.

Τέλος κύριε Τσίπρα μην προκαλείτε άλλο τους συνταξιούχους. Τέσσερα χρόνια, αντί να υλοποιήσετε την απόφαση του ΣτΕ τον Μάη του 2015, που δικαίωνε όλους τους συνταξιούχους, ψηφίσατε τον ν. 4678/2016 (ν. Κατρούγκαλου) που έβαλε ταφόπλακα στη δίκαιη απαίτηση για την αποκατάσταση των συντάξεών τους και την απόδοση των αναδρομικών.  Έλεος!!!!

 

 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

 

 

 

                                       

 

Κατηγορία: